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KÜHLT
WEIN
nur viel schonender als herkömmliche Weinkühlschränke

Das VinoViaVai® Cool überzeugt durch seine technischen Innovationen: Ob Sie mit unserer Smart Active Ventilation das Klima über eine aktive Luftzirkulation stabil halten oder mit einem neuartigen Kühlprinzip, das bis zu 3 Temperaturzonen nicht nur schonend und stabil kühlt, sondern auch intelligent auf Befüllung und Entnahme reagiert.

DIE KLIMATISIERUNG DAS IST ANDERS

No shock cooling of your precious wines

Die zugeführte Kälte wird so reguliert, dass die Weine sanft auf die Zieltemperatur gebracht werden.   

MAXIMUM TEMPERATURE STABILITY

Wir ermöglichen ein schonendes Temperieren der Luft ohne hohe Temperaturdifferenz. Ebene für Ebene wird die Temperatur der an den Weinflaschen vorbeiströmenden Luft erfasst.

Accurate control to within 0.2°C

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A central cooling unit

Auch beim Betrieb mehrerer Weinschränke.

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THE GENTLE WAY TO TEMPER WINES

VinoViaVai COOL

No temperature stratification in the cold room

Permanent active air mixing takes place. This also prevents the formation of fencing nests. 

High cooling capacity with low space requirement

Bringt höhere Lagerkapazität.

Optimized compressor running time

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No energy-consuming defrosting necessary

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OPTIONAL Activated carbon filter

The circulating air is optionally passed through activated carbon filters to eliminate unwanted odors.

OPTIONAL Buffer storage

A buffer tank with up to 100l significantly reduces the compressor running time

OPTIONAL Redundant cooling design

Serves as a safeguard

Smart Active Ventilation DIE FUNKTIONS-
WEISE

For a direct and on-demand distribution of cold to the stored wine bottles. 

1. supply air from the floor

The room air is drawn in through the baseboard at the coldest point - the floor. A heat exchanger receives just enough cold energy so that the supply air has then reached the target temperature.

2. air flow upwards

Fans direct the air vertically upwards and over all the bottles. The intensity of the air flow depends on the temperature values measured on the trays.

3. air falls down

The cooled air, after passing over the bottles, falls out of the front of the furniture and flows thermodynamically downwards.

In the front plinth panel, the cooled, descended air is drawn back in and passed through the heat exchanger.

The game starts again from the beginning.

Cool DIE KLIMA-
SENSORIK

In addition to UV light, which must be avoided, air temperature and humidity are the most important parameters for value-preserving storage and value-enhancing aging of wines. Therefore, these values are optionally monitored by the VinoViaVai® system and at as many points as possible.

We monitor the air temperature as standard with proven digital temperature sensors that are connected to the system. As a rule, several sensors are placed at the air intake and directly after the heat exchangers in order to obtain as accurate a picture as possible of the temperature conditions in the interior. Incidentally, this enables the system to cope with the failure of a sensor without disrupting operation.

* Requires temperature sensors on the trays.
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SMART ACTIVE VENTILATION Schützendes Luftkissen für ein Stabiles Lagerklima

  • Gentle cooling or warming of the wines
  • No temperature stratification in the cold room due to active air mixing
  • Dauerhafte Vermischung der Luft verhindert Feuchtenester
  • Activated carbon filtration of the circulating air
  • Optional: Temperature measurement in the interior with up to two sensors per tray
  • Optional: disinfection of the air by encapsulated UVC lamps
  • Optional: air conditioning unit

SMART ACTIVE VENTILATION IM LAGERRAUM

Wir setzen unsere Technologie nicht nur in unseren Weinkühlschränken ein, sondern auch bei türlosen Einheiten in geschlossenen Weinlagerräumen.

Lagert man seine Weinschätze nicht gerade in einem unterirdischen Ziegelkeller, stellt sich die leidige Frage der Klimatisierung. Faktor Nummer 1 bei der Lagerung und Reifung hochwertiger Weine ist immer noch die Temperatur und ihre Stabilität. Klassische Klimaanlagen bringen durch ihre reaktive Kühlung des gesamten Raumes immer wieder ungewollte Schwankungen mit sich. Die edlen Tropfen ausschließlich in Weinkühlschränken zu lagern ist insbesondere bei größeren Beständen keine wirkliche Option. Für uns war klar: da muss es doch auch eine andere Lösung geben.

Ganz gleich, ob sich Personen im Raum befinden oder die Tür regelmäßig geöffnet wird: die bei unseren Weinmöbeln durch jedes Fach nach vorne geführte Luft wirkt wie ein schützendes Luftkissen gegen schädliche Temperaturschwankungen. Mit der SmartActiveVentilation in Ihrem VinoViaVai erhalten Sie somit auch ohne Kühlaggregat eine stabile Klimatisierung dort wo es darauf ankommt: am Lagerplatz der Flasche. 

Rooms without active air conditioning

Integrierte Wärmetauscher sorgen für die Abkühlung oder Erwärmung der Luft auf das gewünschte Temperaturniveau.

 

Either our own air conditioning units, for which a supply and exhaust air are required, an already existing building air conditioning system or a so-called chiller from any manufacturer provide the cooling source.

Redundant (fail-safe) design of the cooling system is also possible.

Rooms with active air conditioning

Wine cellars with recirculating air cooling already installed also benefit significantly from the use of the SmartActiveVentilation system.

Die durch die Umluftkühlung erzeugte Kälte sinkt zunächst zu Boden, wird dort angesaugt und über die Weine geführt. Hierdurch werden die teilweise extremen Lufttemperaturunterschiede von bis zu 5°C zwischen Boden und Decke für den Wein egalisiert. Wird der Thermostat des bestehenden Kühlsystems in Bodennähe gebracht, kann zudem eine deutliche Energieeinsparung ermöglicht werden.

Rooms in
Mixed mode

It is also possible to mix both methods.


For example, while the recirculating air cooling ensures the basic temperature stability of the room (e.g. to 20°C), the additional cooling of the system ensures precise cooling of the air to the target temperature.

WEINLAGERUNG Warum DIE KLIMAANLAGE KEINE LÖSUNG IST

If you rely solely on the air conditioning in the wine cellar, a complete failure is certainly the worst case scenario. But even everyday activities such as opening the door, people entering the room and bringing heat with them, or even new wine crates moving in, quickly raise the room temperature by a few degrees. 

And then there is the technology. Measurements with the Sensorbottle have shown that even special units bring relatively high fluctuations in the temperature produced. Many air conditioners bring the cold air into the room in batches until the target temperature is reached and then pause until the upper temperature limit is reached. This quickly creates fluctuations of 1-2°C. In addition, the temperature of the individual layers of air in the room can vary by up to 2°C. Just think: A wine, for example, which is permanently exposed to fluctuations of 1°C, absorbs 1.3kWh of thermal power within one year at a fluctuation time of 4h. This could be used to boil 10 liters of water. 

3 clear plus points

Im Lagerraum

Bearing temperature stability

Storing bottles are directly overflowed with air at target temperature. The forward air acts as a protective air cushion against harmful temperature fluctuations.

Less energy loss

The previously cooled air falls towards the floor of the room at the front of the storage system. Here it is drawn in again, brought to the target temperature and sent back into the circuit.

Pleasant indoor climate

We cool the bottles - not the room. Thus, each zone gets its preferred climate - the wines feel comfortable and your wine tasting will not be a chilly affair.

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We have noted you without obligation and will contact you as soon as the Sensorbottle is available again.